Ga naar content
Terug

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting ontvangen? Hier kun je met vragen terecht

 

In december en januari verstuurt de Belastingdienst ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting voor het komende belastingjaar. Zowel naar particulieren als naar ondernemers. Voor iedereen die vragen heeft over de voorlopige aanslag, biedt de Belastingdienst op verschillende manieren ondersteuning. Bijvoorbeeld via de BelastingTelefoon en social media.

De Belastingdienst begrijpt dat het controleren van alle gegevens en bedragen op de voorlopige aanslag soms ingewikkeld kan zijn. Of dat het lastig is de aanslag te wijzigen omdat er iets niet klopt. Daarom beantwoordt de Belastingdienst via belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag, Twitter, Facebook en Instagram vragen over de voorlopige aanslag. Wil je liever iemand spreken over de voorlopige aanslag? Dat kan door te bellen met de BelastingTelefoon op 0800 – 0543.

Goed controleren

De voorlopige aanslag is gebaseerd op de meest recente gegevens die bij de Belastingdienst bekend zijn. Denk aan gegevens van een eerdere voorlopige aanslag of definitieve aanslag. Als je de voorlopige aanslag ontvangt, is het belangrijk om de gegevens op de aanslag goed te controleren voor jouw situatie in 2022. Verwacht je dat je dit jaar meer of juist minder inkomen hebt? Ben je van plan om een grote investering te doen, waardoor je in 2022 recht op investeringsaftrek en afschrijving hebt? Dit zijn voorbeelden van zaken die invloed hebben op je voorlopige aanslag. Maar ook veranderingen in je persoonlijke situatie zijn van invloed. Zoals het oversluiten van een hypotheek waardoor je minder rente gaat betalen. Of een huwelijk. Bij zulke veranderingen is het belangrijk om je voorlopige aanslag te wijzigen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl.

Goed om te weten: je kunt je voorlopige aanslag op ieder moment wijzigen. Ook gedurende het jaar. Op die manier zorg je ervoor dat je maandelijks het juiste bedrag betaalt en niet bij je definitieve aanslag inkomstenbelasting hoeft bij te betalen, of juist terugkrijgt. Hulp nodig tijdens het wijzigen van je voorlopige aanslag? Bekijk dan de hulpteksten in het wijzigingsformulier op Mijnbelastingdienst door op het vraagteken te klikken.

Meer weten?

Ga voor meer informatie en tips naar belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag of neem contact op met de BelastingTelefoon op 0800 - 0543.


Meer nieuws

Het is heeeeet...

De zomer is nu écht gearriveerd en brengt (heel) warm weer mee. Hoe herken je hitteklachten? En wat kun je eraan doen?
Je leest het hier...

Gratis trainingen en webinars

Wist je dat je als coöperatie- lid van De ZorgProfessional ook automatisch lid bent van hét Platvorm [voor] Zelfstandig Ondernemers (PZO)? En wist jij al dat je dan ook gratis allerlei nuttige workshops en trainingen mag volgen?

Ja, een klacht!

Onze klachtenfunctionaris geeft een korte indruk wat een klacht voor jou als zorgverlener kan betekenen en hoe je zo'n situatie toch kunt gebruiken om te groeien en beter te worden.