De Zorgprofessional
voor elkaar

Werkconferentie: verbeter de kwaliteit van zorg voor mensen met ALS

5 november 2019 06:13:19

Op 21 november vindt de werkconferentie Proactief omgaan met ALS plaats. Het belangrijkste doel van de werkconferentie is het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor mensen met ALS en dat zorgverleners zich toegerust (gaan) voelen om ALS-zorg te verlenen. De werkconferentie is een idee van Kevin Wubbels, die al geruime tijd ALS heeft, en Bernd van Dijken, hoofd zorg van zorgaanbieder Coöperatie Dichtbij uit Groningen.

Meer leren over de dagelijkse praktijk van mensen met ALS

De werkconferentie biedt diverse workshops die zijn toegespitst op de dagelijkse praktijk van mensen met ALS en hun zorgverleners. Deelnemers kunnen kiezen uit negen workshops, waarvan ze er vier kunnen volgen. De workshops hebben uiteenlopende thema’s en gaan bijvoorbeeld over het ziektebeeld, levensafronding, beademing en financiering van zorg. De workshops worden gegeven door onder andere een palliatief verpleegkundig consulent, ergotherapeut en een revalidatiearts. Naast de workshops is er een informatiemarkt die de deelnemers de gelegenheid biedt om in contact te komen met bedrijven en collega-zorgverleners. Op de informatiemarkt zijn onder andere Stichting ALS, Mediq, rdgKompagne en Stichting ALS op de weg aanwezig. Er zijn daarnaast diverse materialen en hulpmiddelen aanwezig die gebruikt worden bij de zorg voor mensen met ALS.

Een van de negen workshops is de workshop ‘Leven met ALS’ van Marieke Bakker. Marieke (1987) heeft de diagnose ALS. Met de workshop wil Marieke zorgverleners inzicht geven in hoe zij mensen met ALS het beste kunnen begeleiden en ondersteunen. “Ik wil overbrengen hoe het is om zo’n verschrikkelijke diagnose te krijgen, hoe dat je leven beïnvloedt en hoe het is om afhankelijk te zijn van anderen voor alle (simpele) dagelijkse dingen. Maar het belangrijkste wat ik in de workshop wil overbrengen is hoe je ondanks deze ziekte toch een betekenisvol leven kan hebben en genieten van de tijd die je hebt en hoe een zorgverlener hierin een belangrijke bijdrage kan leveren”, aldus Marieke. Tijdens de workshop staat Marieke open voor alle vragen, een waardevolle toevoeging aan deze werkconferentie!

Waarom deze werkconferentie?

Kevin Wubbels (1979) kreeg op zijn 28e lymfeklierkanker en kort daarna volgde de diagnose ALS. In het door Kevin zelf geschreven boek Focus vertelt hij over leven met kanker en ALS en vooral hoe je daarin overeind blijft. Dit boek kwam in handen van Bernd van Dijken, hoofd zorg bij Coöperatie Dichtbij. Naar aanleiding van dit indrukwekkende boek kwamen Bernd en Kevin met elkaar in contact. Al gauw werd duidelijk dat ze dezelfde missie hebben: de kwaliteit van ALS-zorg verbeteren, ervoor zorgen dat mensen met ALS zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en sterven en ook om meer zorgverleners te vinden die deze zorg willen en kunnen bieden. “Binnen onze coöperatie en in ons netwerk merken we dat veel zorgverleners ALS-zorg niet direct zien zitten, omdat het lichamelijk en psychisch te zware zorg zou zijn”, vertelt Bernd. “Al pratend kwamen we samen tot de conclusie dat we meer zorgverleners willen enthousiasmeren om dit dankbare werk te doen, maar dat ze daarbij meer ondersteuning en kennis kunnen gebruiken om deze zorg te (gaan) verlenen. Het idee van de werkconferentie was geboren”.

Organisatie door Thuiszorg Dichtbij, Scholing Dichtbij en ALS Zorgteam

Via Kevin is Bernd in contact gekomen met Fleur Snelting. Als verpleegkundige komt Fleur al jaren bij Kevin over de vloer. Samen met Kevin is Fleur het ALS Zorgteam gestart om zorgverleners en mensen met ALS snel met elkaar in contact te brengen. Bernd en Fleur besloten om het idee van de werkconferentie verder uit te werken. Dit heeft ervoor gezorgd dat Thuiszorg Dichtbij (specialist in palliatieve thuiszorg), Scholing Dichtbij (scholingscentrum voor zorgverleners) en het ALS Zorgteam de handen ineen hebben geslagen.

Thuiszorg Dichtbij en Scholing Dichtbij maken onderdeel uit van Coöperatie Dichtbij, een samenwerkingsverband van zorgondernemers dat veilig thuis blijven wonen, leven en sterven mogelijk maakt. Onder de noemer van Thuiszorg Dichtbij wordt palliatieve thuiszorg geboden, waaronder aan mensen met ALS. Binnen de coöperatie is er veel aandacht voor kwaliteit van ALS-zorg. Er werd al eens eerder een groot symposium hierover georganiseerd (Wat ALS… iemand gediagnosticeerd is met ALS), er is een documentaire gemaakt over ALS-patiënt Marjan Reckers (‘Toon maakt de muziek’, genomineerd voor Beste Groninger Film 2018) en er is een speciale app ontwikkeld voor zorgverleners (Wat ALS…).

De werkconferentie vindt plaats op donderdag 21 november van 09:00 – 16:00 uur in de Melkfabriek in Bunne (Drenthe). Aanmelden kan t/m 14 november via www.scholingdichtbij.nl. Verzorgenden en verpleegkundigen kunnen vijf accreditatiepunten behalen voor het Kwaliteitsregister V&V.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Bernd van Dijken (hoofd zorg bij Coöperatie Dichtbij) via b.vandijken@dichtbij.coop of 050 577 8886.