De Zorgprofessional
voor elkaar

Is de zelfstandige zorgverlener bekwaam?

31 juli 2018 09:26:00

De ZZP’er in zorg beleeft turbulente tijden. Nog nooit was de vraag naar zorgverleners zo groot en tegelijk wordt de zelfstandige zorgverlener uit de markt geweerd. Is dat een spel van belangen, of zijn er ook echte motieven om de zelfstandige als “ongeschikt” te behandelen?

Eerst het slechte nieuws.

Alles draait om perceptie, imago of vermoedens die met de onbekendheid te maken hebben rondom deze omvangrijke beroepsgroep.  Politieke partijen willen de ZZP’er in het algemeen terug in loondienst bewegen. Zelfs V&VN als brancheorganisatie draagt deze mening uit. Dan zijn er de verzekeraars die hun best doen om te verklaren dat ZZP’ers inefficiënt zijn en duurder dan instellingen. Anderen menen te weten dat ze onbevoegde zorgtaken uitvoeren. Kortom: er wordt heel wat beweerd, wat buiten de werkelijkheid van professionele zorgverleners valt.

Dan het goede nieuws

Nu de zorgvraag zo groot is dat zelfs personeel uit het buitenland gehaald moet worden, komt de ZZP'er opeens als de ideale samenwerker in beeld. Het blijkt dat deze allrounder hyper-bekwaam is en een generalistische kijk heeft op de zorgketen rondom de cliënt. Ze zijn efficiënter in de regie rondom de cliënt. Er zijn geen afdelingshoofden of leidinggevenden, geen specialistische collega’s of andere delegeermodellen. Dat werkt snel en doelmatig. Ze spreken zelf met de huisarts, de apotheek, de specialist en een paar uur later is het geregeld. Geen wonder dat de cliënt-tevredenheid hoog is.  

Waar zit dan het probleem?

De zelfstandige zorgverlener is een zorg-mens, geen administratief medewerker, geen robot en geen postbode die rondjes rijdt. Daar zit een zwakte in het ‘systeem’, want dat wordt nu juist wél gevraagd in de zorg: registreren, administreren, declareren, digitale processen, beveiligde software, complexe financiering, enzovoorts. De regeldruk is onvermijdelijk en daar heb je echt een organisatie voor nodig om dat te realiseren. De zorg is een systeem-moloch geworden. Hoe kun je daarin als zelfstandige een bedrijf voeren?

Ondernemerschap

Het antwoord is simpel: samenwerken met al je collega’s. De Zorgprofessional is zo’n ‘onderlinge’ coöperatie die op landelijke schaal de zorgverleners ondersteunt, faciliteert en informeert. Een van hun programma’s is de Opleiding Ondernemerschap:versterk je ondernemerschap als zorgverlener. De opleiding wordt dit jaar voor de vierde keer gegeven en de resultaten zijn veelbelovend. De conclusie is deze: als een zorgverlener bekwaam en deskundig is om uitstekende zorg te verlenen, dan is het ook mogelijk om alle facetten van ondernemerschap te beheersen. Een kwestie van ontdekken, bijscholen en toepassen. De markt kan niet zonder deze professionals!

Karel Hoenderdos, voorzitter